Ligestillingskamp, langbordsmiddag og lækkerhed: Din guide til Copenhagen Cooking & Food Festival

_D0A4672-1200px.jpg

23. august 2019

Nyhed
Koalition
Fotos: Copenhagen Cooking & Food Festival PR

København er et kulinarisk overflødighedshorn af nytænkning og spændende madoplevelser. Og i slutningen af august flyder det endnu mere over end normalt, når madfestivalen Copenhagen Cooking & Food Festival indtager hovedstaden og hylder den københavnske madscene og Danmark som madland.

Det sker over 10 dage, hvor et virvar af velsmagende og lærerige events for både offentligheden og madbranchen skal sikre, at alle madaktører fra landmænd og producenter til restauratører og forbrugere samles om samme bord.

100.000 mennesker deltager hvert år i den store festival, som foregår på flere planer. På Festivalpladsen danner en forvandlet Israels Plads ramme om alt fra spiseoplevelser og workshops til talks, live-podcasts og madbanko, mens konceptet Cooking i Byen agerer paraply for en lang række arrangementer spredt ud over hele København. Dertil er der en lang række faglige brancheevents.

Der venter en bred vifte af unikke og dannende madoplevelser, og man kan med rette føle sig udfordret, når det kommer til at bevare overblikket. Derfor guider Koalitions stifter, Marie Sainabou Jeng, og POV Internationals madredaktør, Nana Balle, dig her til nogle af de bedste oplevelser, der venter til Copenhagen Cooking & Food Festival 2019.


Marie Sainabou Jeng, stifter af Koalition

“Det er altid overvældende at se, hvor mange stærke kræfter fra den danske madscene, der samles og får smukke ting til at ske til Copenhagen Cooking & Food Festival. Jeg er vild med, at at det madpolitiske engagement fylder mere og mere på programmet. Der er et hav af ting, jeg drømmer om at være en del af, og de passer alle under tre temaer: Arrangementer, der hylder de gode råvarer og viser vores fødevaresystem frem fra sin bedste side. Arrangementer, der byder på nye og for nogen også helt fremmede madoplevelser. Og arrangementer, der sætter kampen for ligestilling i restaurationsbranchen på agendaen.”

_D0A5293-Edit-1200px.jpg

En hyldest til gode råvarer

23. august - Frederiksberg Høstfest
Mødet mellem producent, kok og gæst vises frem på smukkeste vis, når det meste af Frederiksberg Allé fredag aften forvandles til en gigantisk langbordsmiddag.

Hele vejen ned af alléen samarbejder prominente restauranter som Gemyse, Lola og mange andre med progressive råvareproducenter som Seerupgaard, Aarstiderne og Eat Grim for at byde på en række spændende menuer til de forskellige sektioner af langbordet. Man samspiser fra fælles fade og af eget medbragte service med fællesskabet og hyggen i højsædet.

Frederiksberg Allé kl. 17.30-21.00. Pris: 229 kr.

29. august - Havets spiselige hemmeligheder
Hvordan arbejdes der bæredygtigt med livet i havet? Det spørgsmål tager Joachim og Bodil fra bevægelsen Havhøst op, når de fortæller om deres arbejde for at fremme en bæredygtig brug af havets ressourcer og udbrede kærligheden de mange spiselige overraskelser, der gemmer sig i det store blå.

Over hele landet dyrker en lang række lokalt forankrede fællesskaber blåmuslinger, tang og østers under Havhøst-paraplyen - en spændende bevægelse i rivende udvikling, som man torsdag kan blive meget klogere på.

Festivalpladsen/Cooking Stage på Israels Plads kl. 19.30-20.30. Pris: Gratis

29. august - Middag med lokale producenter på Rabarbergaarden
Torsdag kan man også opleve og smage på de mange lækre råvarer, der skyder op af mulden hos flere og flere producenter i Nordsjælland. På Rabarbergaarden tæt ved Tisvildeleje arbejder parret Louise og Thomas Køster utrætteligt med at formidle jordens virke gennem, skolehave, landbrug og restaurant. Til middagen sammensætter køkkenchef Thomas Køster en skøn sensommermenu med råvarer fra egen gård og andre dygtige, lokale producenter.

Middagen nydes i Rabarbergaardens smukke orangeri med udsigt til himlen, dyrene på folden og de åbne, grønne vidder, hvor man også møder nogle af egnens dygtigste producenter og hører om deres arbejde og drømme.

Rabarbergaarden, Holløse Gade 21, kl. 18.00-22.30. Pris: 795 kr.

dada_webbillede_1000x800.jpg

Verdensudsyn

27.-30. august - Social dining fra mellemøsten
Det mellemøstlige køkken er et af de lidt mere oversete i det ellers så spraglede københavnske madlandskab. Nyåbnede restaurant DADA i Krystalgade gør op med mellemøstlig mad som simpel fastfood og byder tirsdag til fredag på social dining, hvor man ved store langborde kan opleve en 10 retters delemenu med alt det bedste, det mellemøstlige køkken har at byde på.

Til tørsten er der iskold øl udviklet af DADA i samarbejde med Timm Vladimirs Køkken, og til ørene er der tunge beats, elektronisk vibe og masser af rytmer, der binder oplevelsen sammen.

SKT. PETRI, Krystalgade 22 kl. 16.00-18.00 og 18.30-20.30. Pris: 275 kr.

28. august - Opdagelsesrejse fra øst til vest i det afrikanske køkken
Et andet overset køkken er det afrikanske, og her sætter stadeholderne fra Uganic i Torvehallerne onsdag fokus på mad fra både det østlige og vestlige Afrika, når de fyrer op under gryderne til et eksotisk og farverigt festmåltid. På bordet kommer lokale frugter, grøntsager og rødder fra lokale markeder og farme i Uganda, alt sammen serveret på traditionel vis svøbt i bananpalmeblade og serveret family-style.

Torvehallerne KBH kl. 17.30-22.00. Pris: 329 kr.

30. august - Hjem til Srilanka med David Da Silva
Fredag inviterer David Da Silva hjem i sit private køkken og serverer en fire retters menu med snacks og drinks, alt sammen inspireret af sit srilankanske ophav. Fra farmors gryder med klassiske curry’s frem til i dag, hvor en mere legesyg tilgang præger hans klassisk inspirerede srilankanske køkken.

David er bl.a. kendt fra Go’morgen Danmark og den franske bistro Davids Bistro på Østerbro, som han drev indtil 2019. Nu har han kastet sin kærlighed over de eksotiske krydderier og sin barndoms srilankanske køkken i sit eget krydderifirma, Kandy Spices.

Østerbro kl. 18.00-22.00. Pris: 1.250 kr.

L1070348 copy.jpg

Mad og ligestilling

26. august - Symposium begynder arbejdet for at øget ligestilling

Norden høster mange roser, både når det kommer til ligestilling og progressiv madkultur. Så hvordan kan det være, at blot et fåtal af restaurationsbranchens ledende stillinger er besat af kvinder?

Det spørgsmål kommer under luppen, når Freja Symposium for anden gang indtager Copenhagen Cooking & Food Festival 26. august. Det årlige symposium arbejder for at styrke ligestillingen i restaurationsbranchen i de Nordiske lande med fokus på ikke bare at dele viden og erfaringer, men opfordre til konkret handling.

28. august - Middag og talks i ligestillingens navn 
Onsdag sættes der spotlight på de mange dygtige kvinder, som findes i dansk gastronomi. Der er stadig langt til ligestillingen i madbranchen, og det slås der et slag for til Lola for Ligestilling, der er dedikeret til FN’s Verdensmål 5: Ligestilling mellem kønnene.

Maden kommer fra Kamilla Seidler, der i 2016 blev udnævnt til Latinamerikas bedste kvindelige kok, og hendes nye socialgastronomiske restaurant Lola. Aftenen krydres desuden med live interview om ligestilling i restaurations- og musikbranchen med Kamilla Seidler, kok Mette Strarup, DJ Rikke Bronx og madskribent Lars Bjerregaard som moderator.

Festivalpladsen/Food Square på Israels Plads kl. 17.30-19.30 og 20.00-22.00. Pris: 360 kr.

28. august - Topkokke i debat om kvinder i gastronomien
Nogle af landets bedste kvindelige kokke og madiværksættere mødes onsdag for at tage vigtige emner op om kokkebranchen, karrieremuligheder og holdninger til kvinder i køkkenet. Ladies First er et iværksætter- og karrierenetværk skabt for og af kvinder og til Ladies:Kitchen vil topkokke og kloge hoveder dele vigtig og konstruktiv viden til handling under en samtale om alt fra forretningsdrift til passion og gastronomi.

Med i debatten er både Lêlês stifter, Anh Lê, Danmarks første kvindelige Michelin-restauratør, Anita Klemmensen, og antropolog med fokus på kønsstudier, Nikoline Nybo. Til samtalen er der vin og snacks fra Lêlê.

Festivalpladsen/Seatery på Israels Plads kl. 18.30-22.00. Pris: 325 kr.


Nana Balle, medredaktør på POV International

“Jeg er både Aarhusianer med stort Aaaah - og et kæmpe madøre, så jeg elsker den udvikling, der er sket i det østjyske madlandskab over de sidste mange år. Men der er stadig lang vej igen, før vi kommer op på siden af det fingerslikkende lækre og super inspirerende program til Copenhagen Cooking Festival, som København kan mønstre i den kommende uge. Så jyden her har pakket hagesmække nok til en hel uge og hopper på Kombardo’en om lidt. Her kommer mine favoritter.”

seed-exchange_webbillede_1000x800.jpg

24.-25. august - Frø og og krabbesuppe på landet
Christian Puglisi og Relæ-familien har gjort et fantastisk stykke arbejde for at krydse gastronomi og bæredygtighed. Men for at vi kan få grønt på bordet, skal afgrøderne såes, plejes og høstes. Derfor inviterer Puglisi 24. og 25. august til Seed Exchange festival på hans Farm of Ideas, der i år flyttede fra Lejre til Svanholm Gods vest for Roskilde. 

Her er der madmarked, høstfrokost og masser af spændende mad-aktører, og ud over håbet om at få byttet mig til nogle gode frø, når jeg har lavet strandkrabbebisque med Claus Meyer, så drømmer jeg om at smage stedets legendariske burrata, der er en mozzarella med flødefyld. Møf!

Svanholm Gods, 4050 Skibby kl. 11.00-17.00. Pris: Gratis.

27. august - Demokrati og grønt på langbordet i Nordvest
27. august tager jeg én for demokratiet. Mad bringer mennesker sammen, og når man sidder sammen om et bord og smager på den samme mad, så smuldrer skellene mellem folk. Organisationen We Do Democracy arbejder med at styrke den demokratiske proces i hele verden, og tirsdag aften sker det til et sammenskudsgilde i Garage Park NV i Nordvest. 

For 20 kroner får du en dejlig velkomstdrink og en skøn plantebaseret forret fra madlaboratoriet .506, og herefter står den på spisning af alles medbragte hovedretter ved langbordene, og en hyldest til forskelligheden i NV med indslag fra lokale aktører.

We Do Democracy, Rentemestervej 53, 2400 København NV kl. 17.30-20.00.
Pris: 20 kr.

28.-29. august - Klar til international kokkekamp med BITE

28. august deltager jeg i fagmessen BITE i Bella Center, hvor jeg glæder mig til at heppe på deltagerne i årets udvælgelse til den verdenskendte kokkekonkurrence Bocuse D’or – hvor Danmark jo hjemtog guldet sidste gang!

Bella Center Copenhagen, 2300 København S kl. 10.00-18.00. Pris: 145 kr.

29. august - Feed the world med buddinger og tærter

Torsdag rammer arrangementet ‘Puddings, Pies and Parallels – making old school new again’ med dessertdronningen Marie Holm og pie-eksperten Erin Chapman lige midt i centralnervesystemet med kombinationen af madhistorie og bævrende deserter. Velsmag, indsigt og underholdning med tærter og buddinger gennem tre århundreder – what’s not to like!

The American Pie Company, Skindergade 25, 1159 København 19.30-21.30.
Pris: 395 kr.


Koalition og samarbejdspartnere på Cooking

Blandt de mange andre spændende arrangementer, Copenhagen Cooking & Food Festival byder på, har Koalition en del fingre med i spillet. Her følger en kort gennemgang af, hvad Koalition har været med til at realisere på årets festival sammen med vores samarbejdspartnere Mejeriforeningen, Haver til Maver og Hahnemanns Køkken.

østergro.jpg

Hele ugen - Ost & ko gør comeback med arrangementer - ostevogn, Utterslev, Umut fredag, DI og madkulturen lørdag, Refshalemarked
Mejeriforeningens Ost & ko er tilbage med en række ostelækre arrangementer både på og uden for festivalpladsen. Ostevognen står klar med skønne osteserveringer på Israels Plads, hvor Guldkroen og Guldgrillens Umut Sakarya under Ciderfesten jonglerer med et udvalg af velsmagende oste fra nogle af Danmarks bedste ostemagere. Her forvandler han ostene til en nyfortolkning af den klassiske ostefondue.

Et hemmeligt sted i København hylder Restaurant Jordnær i samarbejde med Ost & ko og Naturmælk håndværket i de danske ostes med “Ostemagerens middag”. Her kommer man med på en suveræn tour de force i ostens verden for en aften, hvor man blandt andet får lov at smage på Jordnærs vinderret fra Danmarks Bedste Osteret 2018.

23.-26. august - Haver til Maver åbner skolehaver i hjertet af København 
Frederiksbergs skolebørn har fået en unik mulighed for at få jord under neglene og grøntsagsdyrkning på skemaet i hjertet af storbyen. Fredag eftermiddag klipper Haver til Maver snoren over til mere end 3.000 kvadratmeter grønne, spirende klasseværelser under åben himmel i Frederiksberg Have. Det markerer samtidig en milepæl med udbredelsen af mere end 40 Haver til Maver-skolehaver i hele Danmark.

Haven står i fuldt flor, og børn og voksne kan så, smage og blive klogere på frugt, grønt og byhonning gennem hele den festlige aften. Lørdag og mandag inviterer Haver til Maver Frederiksberg desuden på fællesmiddage, hvor man bliver klogere på grøntsagernes forunderlige univers, og hvordan man laver dejlige grønne måltider over åben ild.

24. august - Morgenvandring med Hahnemanns Køkken, ØsterGRO og Københavns Kommune
Lørdag kan morgenfriske madmennesker komme med på en guidet tur i byens nye klimakvarter på Østerbro. Efter en nødvendig kop morgenkaffe og en croissant hos Hahnemanns Køkken kl. 08.00 tager Københavns Kommune en guidet rundtur i hovedstadens nye grønne område, der både er forskønnende, klimarelateret og fungerer som skybrudssikring.

Den guidede tur afsluttes ved ØsterGRO, hvor der er morgenmad på taget med smuk udsigt over det morgendøsige kvarter. Medstifteren af ØsterGRO, Livia Urban Swart Haaland, fortæller om ØsterGRO-projektet, mens Hahnemanns Køkken disker op med friskbagt morgenbrød og andre lækkerier.

25. august - Honey & Co BBQ med Herslev Bryghus hos Hahnemanns Køkken
Søndag kan man være med til at fejr sommeren og klimakvarteret på Østerbro med Hahnemanns Køkken og Honey & Co. Det sker med en mellemøstlig BBQ-menu ud over det sædvanlige, hvor Stensbølgaard leverer de skønne, lokale råvarer og Herslev Bryghus disker op med de perfekte øl til den krydrede og friske mellemøstlige mad.

Honey & Co. består af kokkeduoen Sarit Packer og Itamar Srulovich. Sarit og Itamar ejer to restauranter og butikken Honey & Spice i London, som alle har kultstatus blandt kosmopolens kræsne foodies.

Rigtig god festival!

 
Emil Stenz Aardestrup