Madkoryfæerne Anne-Birgitte Agger og Claus Meyer vinder priser ved Embla 2019

IMG_9623.jpg

1. juni 2019

Nyhed
Koalition
Foto: Sander Dahl

To danskere løber med priser ved årets uddeling af den nordiske madpris Embla i Reykjavik lørdag aften. Anne-Birgitte Agger vinder i kategorien "Nordisk mad til mange 2019" og Claus Meyer i kategorien "Nordisk madkommunikatør 2019".

Det er anden gang, at den nordiske madpris bliver uddelt. I år løber Danmark med to ud af syv priser:

- Hele tanken bag Embla er at styrke den fælles nordiske mad-identitet, kultur og øge interessen for nordisk mad uden for Norden, siger Lone Marie Eriksen, der er chefkonsulent ved Landbrug & Fødevarer og projektleder på den danske del af Embla.

- Derfor er vi er utrolig stolte af priserne, for vi har så meget godt i Norden: smagfulde råvarer og rigtig meget innovation blandt madprofessionelle. Særligt stolte er vi, fordi vi i dag har vundet i hele to kategorier, fortsætter hun.

Det er de syv nordiske landbrugsorganisationer, herunder Landbrug & Fødevarer, der står bag den fælles nordiske madpris.

De danske jurymedlemmer, der har indgået i den nordiske jury er Marie Sainabou Jeng, direktør i Koalition, Kenneth Wexiø, kulinarisk chef hos California Kitchen og Mette Jasper Gammicchia, afdelingsleder hos Landbrug & Fødevarer.

“Niveauet af nominerede er ekstremt højt i år, og det er opløftende at se, at der på tværs af de nordiske lande faktisk er et fælles DNA for, hvordan vi går til opgaven med at udvikle madkulturen i en mere bæredygtig retning. Samtidig er det rørende at møde og samles med så mange dygtige madfolk fra hele Norden her på smukke Island,” siger Koalitions stifter Marie Sainabou Jeng, der for anden gang er jurymedlem for kategorierne Nordisk madkommunikatør og Nordisk maddestination.

Prisen skal dele viden og erfaring

Priserne sætter fokus på råvarer og produktionsmetoder, bæredygtige koncepter, kommunikation samt de professionelle, der står bag det hele.

Embla hylder det ypperste i det nordiske køkken og er med til at styrke den nordiske madidentitet og kultur samt øge interessen for nordisk mad og de bedste koncepter uden for Norden.

Formålet med prisen er at få delt viden og erfaringer fra alle de nordiske lande.

- 48 nominerede har dystet inden for de syv kategorier. Kvaliteten har været meget høj, og der har i den grad været fokus på nordiske råvarer, dyrevelfærd, nye forarbejdnings-metoder og høj grad af bæredygtighed, forklarer Lone Marie Eriksen.

Island er lørdag aften vært for prisuddelingen, der finder sted i Koncerthuset Harpa i Reykjavik.

Prisuddelingen er kombineret med NKF-Konferencen (konkurrence for nordiske kokke og tjenere) med temaet 'Kvinder og Gastronomi', hvor kokke fra hele Skandinavien deltager.

De syv vindere af Embla-prisen 2019 er 
• Færøerne, Grøna Oyggin, Nordisk råvareproducent 2019 
• Finland, Ainoa Winery, Nordisk madhåndværker 2019 
Danmark, Anne-Birgitte Agger, Nordisk mad til mange 2019 
Begrundelse fra juryen: "Vinderen er en "maskine med en vision", der utrætteligt arbejder med missionen om at skabe offentlige køkkener i byen med bæredygtige og sunde måltider, der er tilberedt fra bunden. Forsvarer altid de svage, udfordrer alle - fra beslutningstagere til elever - til at tænke bæredygtigt lige fra tallerkenen og så videre" 
• Danmark, Claus Meyer, Nordisk madkommunikatør 2019 
Begrundelse fra juryen: "Claus Meyer har i årtier været en inspiration for den danske madkultur. Han er til det Nordiske køkkenmanifest. Med passion, energi kommunikerer han om lokale produkter, bæredygtighed, inklusion og biodiversitet.”
• Færøerne, Gimburlombini - Nólsoy, Nordisk maddestination 2019 
• Sverige, Bondens Skafferi, Nordisk madiværksætter 2019 
• Finland, Hävikki-battle - Food waste-battle, Motiva Oy, Nordisk mad til børn og unge 2019 

Fakta om Embla
• Embla består af syv priser, hvor hvert af de nordiske lande har fundet nominerede til hver kategori. 
• Der har været en national jury i hvert land, og det er en fælles nordisk jury, der har afgjort, hvem af de 48 nominerede, der fortjente at vinde Embla-priserne. 
• Embla er opkaldt efter den første kvinde i nordisk mytologi. Prisen bliver uddelt hvert andet år, og er støttet af Nordisk Ministerråd. 

 
Marie Sainabou Jeng