Fra kombucha til wellness-grise: Mød de danske nominerede til Embla 2019

 
En del af Herslev 2.jpg
 

2. maj 2019

Nyhed
Koalition/Embla
Foto: En del af Herslev

Den fælles nordiske madpris Embla uddeles for anden gang, når Reykjavik 1. juni er vært for årets store prisuddeling. De syv danske nomineringer til prisen blev torsdag offentliggjort med en række ambitiøse ildsjæle og innovative virksomheder i blandt.  

Smørrebrød, skolehaver, wellness-grise, gourmetrestauranter og kombucha. Det er blot et udpluk af de ord, der springer i øjnene, når man går over listen med danske nominerede til den store nordiske madpris Embla 2019, der blev offentliggjort torsdag.

Prisen er en kulinarisk pendant til Nordisk Råds Litteraturpris og uddeles hvert andet år til personer og virksomheder, der inden for syv forskellige kategorier har bidraget til at styrke den nordiske madkultur og -identitet. Det er de seks nordiske landbrugsorganisationer, der står bag prisen, som også er støttet af Nordisk Ministerråd.

Et af Emblas primære formål er at øge interessen for nordisk mad både i og uden for Norden, og målt på tilslutningen til årets prisoverrækkelse, går udviklingen den rigtige vej. I alt er der blevet indsendt knap 300 indstillinger fra de syv deltagende lande – næsten dobbelt så mange som til den første prisoverrækkelse i 2017.

Stærkt felt er udtryk for “en urkraft af forandringsformåen”

Embla uddeler priser inden for syv forskellige kategorier. En national jury i hvert land, som i Danmark blandt andet tæller Koalitions stifter Marie Sainabou Jeng, udvælger de nominerede, inden en fælles nordisk jury i den kommende tid skal afgøre, hvem der 1. juni tager priserne med hjem fra den store overrækkelse i Reykjavik.

“Vi kan virkelig være stolte over feltet. De mange gode indstillinger vidner om et maddanmark, hvor høje ambitioner, bæredygtighed og stærke fagligheder går hånd i hånd. Samtidig varmer det mit madpolitiske hjerte, at flere af de nominerede har en urkraft af forandringsformåen. Det er i bund og grund det, som Embla handler om - at vise de nordiske madaktører, der gør noget helt særligt, frem til inspiration og som forbilleder,” siger Koalitions Marie Sainabou Jeng.

Her er overblikket over de syv danske personer, virksomheder og organisationer, der er nomineret til Embla 2019.

 

 
poppel.jpg

Nordisk råvareproducent 2019:
Hestbjerg Økologi, Marianne og Bertel Hestbjerg

Hestbjerg Økologi driver landbrug med særligt stort fokus på bæredygtighed og dyrevelfærd. Deres kød sælges under mærket “Poppelgris fra Hestbjerg” i en lang række danske supermarkeder, hvor produkterne topper COOP’s mærkeordning for dyrevælfærd med fire ud af fire hjerter.

Hestbjerg Økologi har udviklet en række særlige tiltag for at forbedre deres grises velfærd i forhold til det almindelige økologiske produktionskoncept fra længere digetid og grovfoder med økologiske rodfrugter til wellness for deres grise inden slagtning.

Nominerede til prisen Nordisk råvareproducent 2019 producerer rå ingredienser af høj gastronomisk kvalitet og udnytter nordens naturlige og kulturelle landskab i sin produktion.

læsk.jpg


Nordisk madiværksætter 2019:
Læsk, Line Hoff og Eric Sponseller

De økologiske, danske kombuchaproducenter fra Læsk brød i år for alvor igennem på det danske marked med deres perlende, fermenterede læskedrik, som blandt andet forhandles af COOP, Meny og Aarstiderne.

Deres fermenterede og spontangærede cider håndbrygges med gær og bakterier, som omdanner sukkeret til organiske eddike- og mælkesyrebaktierier, der giver et sundt produkt med en syrlig, kompleks og forfriskende smag.

Nominerede til prisen Nordisk madiværksætter 2019 udvikler nye produktionsmetoder, der bygger på madhåndværkstradition og har bred appel og markedspotentiale.
adam%2Baamann%2B-%2Bfoto%2Bmaria%2Bp.jpg

Nordisk Madhåndværker 2019:
Adam Aamann, Aamanns ApS

Adam Aamann har de senere år formået at puste nyt liv i et af Danmarks stolteste - men også lidt oversete - stykker madkulturarv. Smørrebrød - eller “open faced sandwiches”, som de fleste dele af verden efterhånden har lært dem at kende som, i takt med at det Nordiske køkken har vundet mere og mere international anerkendelse.

Den udvikling har Adam Aamann med sit fokus på klassisk madhåndværk og råvarer af høj kvalitet været en stor del af. I dag er en traditionel dansk smørrebrødsfrokost øverst på de fleste turisters to-do liste, når de besøger Danmark - og rigtig mange får den på en af de tre Aamanns-restauranter, der ligger spredt ud over København.

Nominerede til prisen Nordisk madhåndværker 2019 udvikler unikke produkter af høj gastronomisk kvalitet med rod i nordiske råvarer og håndværkstraditioner.


Anne-Birgitte+Agger.jpg

Nordisk mad til mange 2019:
Anne-Birgitte Agger

Med sit store arbejde som direktør hos Københavns Madhus har Anne-Birgitte Agger været en af de helt store drivkræfter bag den udvikling, der de senere år har implementeret moderne Nordisk madkultur på et bredt borgerniveau i København.

Et stålsat fokus på økologi, råvarekendskab og kvalitet har blandt andet gjort den danske hovedstad til en af de byer i verden med den højeste kvalitet i offentlige måltider. Siden er Anne-Birgitte Agger blevet ansat som direktør for Hotel- og Restaurantskolen, hvor hun har iværksat en omfattende grøn modernisering af Nordeuropas største brancheskole.

Nominerede til prisen Nordisk mad til mange 2019 har gjort en ekstraordinær indsats for at fremme måltidet, fødevarekvalitet og nordisk madkultur til offentlige måltider.Claus+Meyer+%282%29_Credit%2C+Thomas+Gr%C3%B8ndahl.jpg

Nordisk madkommunikatør 2019:
Claus Meyer

Claus Meyer er en af Danmarks mest berømte kokke og madformidlere, og han var blandt de bærende kræfter bag manifestet for Ny Nordisk Mad, der siden 2004 har etableret det Nordiske køkken blandt verdens absolut bedste og mest anerkendte.

Gennem et væld af projekter inden for både højgastronomi og folkelig madkultur har Claus Meyer ikke bare været en dygtig formidler og forretningsmand, men også en af de vigtigste drivkræfter for de seneste 20 års gastronomiske udvikling i Norden.

Nominerede til prisen Nordisk madkommunikatør 2019 har gennem kommunikation spredt kulinarisk glæde i offentligheden og udbredt viden om nordisk mad.


En del af Herslev 2.jpg

Nordisk maddestination 2019:
En del af Herslev

En del af Herslev er et lokalt madfællesskab på Midtsjælland, der holder et stædigt fokus på bæredygtig og etisk forsvarlig fødevareproduktion af alt fra kød til øl og chokolade fra den prisvindende chokolademager Mikkel Friis-Holm.

En række producenter gik i 2017 sammen for at hjælpe hinandens produktion og dele dyrebar viden om produktudvikling og markedsføring. I dag blive resterne fra Herslev Bryghus’ ølbrygning til kvægfoder på Østagergård, hvis biodynamiske korn rammer smørrebrødsrestauranter inde i byen, mens kornkliddet giver grød til de økologiske grise. Ud af fællesskabet er en række alsidige og inkluderende arbejdspladser udsprunget, lige som Herslev er blevet en attraktiv besøgsdestination for nysgerrige madører.

Nominerede til prisen Nordisk maddestination 2019 har samlet råvareproducenter, restauranter og andre lokale aktører for at løfte en geografisk destination gennem madkultur, samarbejde og fællesskab.


storhst-i-skolehaven_bred-format_dyssegardsskolen-5-argang_htm-gentofte-2018_5-modul_foto-rikke-dan.jpg

Nordisk mad til børn og unge 2019:
Haver til Maver

Haver til Mavers landsdækkende arbejde med skolehaver har siden 2014 klædt flere tusind danske skoleelever på til den grønne omstilling ved at give dem et indgående kendskab til bæredygtighed og grøn fødevareproduktion. Det er blandt andet sket gennem stærke samarbejder med en række danske kommuner.

Med 41 lokale skolehaveprojekter og 53 madklubber spredt over hele landet giver Haver til Maver flere børn og unge jord under neglene og en fortrolighed med madens vej fra jord til bord. Det giver de fremtidige generationer handlekraft til at tage vare på sig selv, på andre og på kloden, og til at bruge og pleje den natur, vi i mange år har taget for givet.

Nominerede til prisen Nordisk mad til børn og unge 2019 har stået bag en idé eller et koncept, som har bidraget mærkbart til at udvikle fremtidige generationers viden om nordisk mad og madkultur.

De syv nominerede for hvert af de nordiske lande kan findes på emblafoodaward.com, hvor interesserede også kan læse mere om den nordiske madpris, Embla.