Sildebord og samtale på havnefronten i København

 
DSC_5523-kopi.jpg
 

4. april 2019

Pressemeddelelse
Glyngøre
Foto: Liv Kastrup

I mere end 70 år har Glyngøre leveret sild til de danske frokostborde, og siden 2012 er Glyngøres sild fanget, landet og behandlet i overensstemmelse med Marine Stewardship Councils miljøstandard for bæredygtigt fiskeri. Men hvad vil det egentlig sige? Det mødtes Glyngøre og MSC med en håndfuld bloggere for at tale om og blive klogere på i Cykelkokkens Spisebar på Bølgen i havnen i København fredag 29. marts.

Den folkekære sildemad er på retræte, og det vil den gamle danske sildeproducent Glyngøre ændre, så vi om flere generationer ikke helt har glemt og stadig kan nyde den del af vores madkulturarv på en bæredygtig måde.

”Vi vil gerne være med til at udbrede viden og forståelse for, hvad det vil sige at spise mere bæredygtigt, når vi taler fisk og selvfølgelig sild. Samtidig er det også vigtigt for os at tage samtalen om sildens fremtidige rolle i vores måltidskultur. Det er værdifuldt for os at få madbloggernes input, tanker og holdninger” siger Charlotte Ibsen, senior product manager ved Glyngøre.

I mere end 70 år har Glyngøre båret silden frem som virksomhedens kronjuvel, og siden 2012 også gennem samarbejdet med Marine Stewardship Council (MSC) for at fremme og udbrede bæredygtigt fiskeri ved at beskytte havene og deres vilde fiskebestande. Fredag 29. marts inviterede Glyngøre og MSC i partnerskab madbloggere til frokost med sildebord og samtale.

Standard for bæredygtigt fiskeri

For MSC betyder bæredygtigt fiskeri, at man passer på fiskebestande, respekterer havmiljøet og der er en effektiv forvaltning. Fiskeriets bæredygtighed kan vurderes uanset fiskeriets størrelse, geografi
eller den fiskemetode, der anvendes.

”MSC-fiskeristandarden bruger vi til at vurdere, om et fiskeri er veldrevet og bæredygtigt. Den tager udgangspunkt i den seneste internationalt anerkendte forskning og forvaltning inden for fiskeri. Og vores standard er udviklet i samråd med forskere, fiskeindustrien og miljøgrupper. ” uddyber Morten Fristrup, kommunikationsansvarlig ved MSC, og fortæller, at når de vurderer, om fx sildefiskeriet lever op til standarden, overvejes tre hovedprincipper:

1. Bæredygtige fiskebestande - Er der nok fisk tilbage i havet? Fiskeriet skal være på et niveau, der sikrer, at det kan fortsætte uendeligt og at fiskebestanden kan holdes produktiv og sund.
2. Minimering af miljøpåvirkninger - Hvad er påvirkningerne? Fiskeriaktiviteten skal forvaltes med forsigtighed, så andre arter og habitater i økosystemet kan holdes sunde.
3. Effektiv fiskeriforvaltning - Er fiskeriet velforvaltet? MSC certificerede fiskerier skal følge gældende love og kunne tilpasse sig forandringer i havmiljøet.

I dag fanges Glyngøres sild i Nordsøen og Norskerhavet, hvorefter de lagres i den 15.000 m2 store grotte – Glyngøres lagerrum i Sverige, for så at blive bearbejdet til de forskellige sildeprodukter på glas.


Læs mere om Glyngøre på glyngoere.dk og MSC på msc.org/dk.

 
Sara Brink Larsen