Danmark vinder verdensmesterskaberne i chokolade

 
Foto: Robin Skjoldborg

Foto: Robin Skjoldborg

 

18. november 2018

Pressemeddelelse
Friis-Holm Chokolade

For sjette år i træk hev den kompromisløse og etisk bevidste chokolademager Mikkel Friis-Holm i aftes guld med hjem fra International Chocolate Awards i Firenze. Hele 10 produkter fra Friis-Holm Chokolade fik medaljer ved hvad der i folkemunde er kendt som verdensmesterskaberne i chokolade. 

Når samtalen falder på chokolade, tænker de fleste formentlig på lande som Belgien eller Frankrig, men noget af verdens bedste chokolade kommer faktisk fra en lille provinsby på Sjælland.

Her til aften vandt danske Friis-Holm Chokolade guld ved International Chocolate Awards 2018 – i folkemunde bedre kendt som verdensmesterskaberne i chokolade. Under en stor prisuddeling for verdens øverste chokoladeelite tog ejer Mikkel Friis-Holm imod priser for hele 10 af sine chokolader, herunder en guldmedalje for bedste økologiske mælkechokolade.

”Det er vanvittig tilfredsstillende. Jeg har ikke skabt Friis-Holm Chokolade med en drøm om at køre en Ferrari og tjene en masse penge. Jeg har skabt det for at lave den bedste chokolade, man kan lave, både når det kommer til kvalitet og etik. Så det her er selvfølgelig endnu et kæmpe skulderklap,” fortæller en stolt Mikkel Friis-Holm fra Firenze.

Friis-Holm Chokolade holder til i Hvalsø nær Roskilde, hvor de indtil nu har produceret al deres chokolade i baglokalerne af det lokale plejehjem. Her har deres kompromisløse fokus på kvalitet og etisk forsvarlig produktion ført til VM-guld de seneste seks år.

Kæmper for en etisk forsvarlig kakaoproduktion
Mikkel Friis-Holm er oprindeligt uddannet kok, og hans tilgang til mad har altid været præget af jagten på velsmag og en stædig insisteren på etisk produktion af fødevarer.

Det har også præget hans liv som chokolademager, hvor han blandt andet har været med til at stifte organisationen Direct Cacao, som arbejder for at fremme direkte handel med kakaobønder, så de får en fair pris for deres bønner. En pris, der ofte er 3-5 gange højere end på børsen i New York.

”Det er altafgørende for mig, at Friis-Holms Chokolade giver en god smag i munden, både i form af chokoladens sensoriske kvaliteter, men i lige så høj grad i forhold til, hvordan den er produceret. Ved at handle direkte med bønderne sikrer jeg den bedste kvalitet, ligesom jeg ved, at bønderne har ordentlige arbejdsforhold og ikke mister deres avance til mellemmænd,” forklarer Mikkel Friis-Holm.

Danmark sætter standarden for kvalitetschokolade
Det er langt fra første gang, at Mikkel Friis-Holm bliver hyldet for sin chokolade. De sidste seks år har alle kastet guldmedaljer af sig ved verdensmesterskaberne, selv om konkurrencen ifølge ham selv kun er blevet hårdere med årene.

”Hvert år kommer der flere og flere med, og niveauet stiger hele tiden. Men selv om der er flere om buddet kan vi åbenbart stadig noget, andre ikke kan, når vi fortsætter med at hive medaljer hjem” siger Mikkel Friis-Holm.

Han oplever, at den store danske succes har fået resten af verden til at se mod af nord, når de skal finde ud af, hvordan man laver den bedste chokolade.

”Andre producenter er begyndt at købe vores chokolade med hjem til deres produktion, fordi vi er blevet et benchmark, de gerne vil måle sig efter. Vi har fået et navn, andre i branchen virkelig ser op til. Det er en stor ære, men også en sjov følelse, når man altid har været underdog,” forklarer han.

Om de prisvindende chokolader fra Friis-Holm Chokolade

Guld

 • O'Payo Milk 50%: Guld for Bedste Økologiske Chokolade i kategorien Mørk Mælkechokolade - link

Sølv

 • Nicaliso 70% (i kategorien Ren Mørk Chokolade) - link

 • Chuno 70% Tripple turned (i kategorien Ren Mørk Chokolade) link

Bronze

 • O'Payo Milk 50% (i kategorien Mørk Mælkechokolade) - link

 • Chuno 70% Double turned (i kategorien Ren Mørk Chokolade) - link

 • Rugoso 70% Bad Fermentation (i kategorien Ren Mørk Chokolade) - link

 • O'Payo 68% (i kategorien Ren Mørk Chokolade) - link

 • Medagla 70% (i kategorien Ren Mørk Chokolade) - link

 • La Dalia 85% (i kategorien Høj Procent Mørk Chokolade) - link

 • O'Payo Milk with Sansho pepper (i kategorien Mælkechokolade Med Krydderier)

 • O'Payo milk chunky salty liquorice (i kategorien Mælkechokolade Med Inklusioner)

Om International Chocolate Awards 2018 og Friis-Holm Chokolade

 • Find mere information om International Chocolate Awards 2018 her (link)

 • Sådan bedømmes chokoladerne (link – engelsk)

 • Friis-Holms hjemmeside (link)

 • Friis-Holm Chokolade på Facebook (link)

 • Prisen for en plade Friis Holm chokolade på 100 gram er 88 kr. inkl. moms og kan købes i Friis-Holms egen webshop (link) eller hos de flere end 30 specialforretninger i ind- og udland, som fører hele eller dele af sortimentet. Se hele forhandlerlisten her (link)

Om Direct Cacao - chokoladeproduktion med god smag i munden

 • Etik er en central del af Friis-Holms tilgang til chokoladeproduktion. De vil ikke bygge vores forretningsmodel på ryggen af børne- og slavearbejde i den tredje verden.

 • Friis-Holm er medstifter af organisationen Direct Cacao, som arbejder for en mere ligeværdig samhandel med bønder i den tredje verden.

 • Organisationens medlemmer praktiserer "Direct Trade" ved at indkøbe bønner til 3-5 gange prisen for kakaobønner på børsen i New York. De prøver at undgå mellemhandlere, og i stedet lave en direkte forhandling mellem bonde og chokolademager.

 • Læs mere og se en kort video om organisationen Direct Cacao her(link).

Om chokoladeprøver

 • Mikkel Friis-Holm er tilbage i Danmark tirsdag i næste uge.

 • Prøver på de to medaljevindende chokolader kan rekvireres ved henvendelse til Mikkel Friis-Holm på mikkel@friisholmchokolade.dk

 
Emil Stenz Aardestrup