FullSizeRender-3.jpg

8. februar 2019

Sponsoreret artikel

Landbrug & Fødevarer
Foto: Koalition og Peter Biisgaard

Sundhed i medierne: Danske madkommunikatører mødes i jagten på saglighed til sundhedsforvirrede danskere

Madmyter og kreative markedsføringsstunts præger i stigende grad det moderne mediebillede, og det har gjort det svært for danskerne at bevare overblikket over, hvad der er sundt og etisk forsvarligt at putte i indkøbskurven. Onsdag mødtes virksomheder, forskere, journalister og influenter til Landbrug & Fødevarers møde Sundhed i medierne for at undersøge, hvordan man sikrer danske forbrugere lødig markedsføring og oplysning, så de kan træffe gode valg – både for sig selv og planeten.

Er mælk egentlig sundt eller usundt?

Sådan lød indgangsspørgsmålet fra livsstilsekspert og tv-vært Anne Glad, da hun bød velkommen til Landbrug & Fødevarers møde Sundhed i medierne. Her var virksomheder, forskere, journalister, bloggere og kommunikationsfolk mødt op for i fællesskab at undersøge, hvordan man kan sikre klar og saglig oplysning om sundhed og bæredygtighed til danske forbrugere.

FullSizeRender.jpg

“Vi træffer over 2000 beslutninger om dagen, og 200 af dem er relaterede til mad. De mange valg og informationer, vi bliver bombarderet med, har fået rigtig mange forbrugere til at lide af beslutningstræthed”

Louise Byg Kongsholm — trendforsker med speciale i forbrug og fødevaretrends.


Et væld af nye fødevaretyper, fra mandeldrik til plantefars, gør i disse år deres indtog på markedet, og forbrugerne får valgmuligheder som aldrig før. Og det gør spørgsmålet om sundhed sværere og sværere at besvare for danskerne, der er mere fødevareforvirrede end nogensinde før. 

“Vi træffer over 2000 beslutninger om dagen, og 200 af dem er relaterede til mad. De mange valg og informationer, vi bliver bombarderet med, har fået rigtig mange forbrugere til at lide af beslutningstræthed. Forvirringen er total, og jeg forventer desværre ikke, at den bliver mindre i fremtiden,” forklarede oplægsholder Louise Byg Kongsholm, der er trendforsker med speciale i forbrug og fødevaretrends og administrerende direktør i pej gruppen.

Fødevareforvirring skader den danske folkesundhed
I en undersøgelse, Arla i 2017 fik foretaget gennem Epinions Danmarkspanel, erklærede 55 procent af danskerne sig forvirrede over de mange sundhedsråd, der florerer i debatten. Året efter afslørede de seneste målinger fra Sundhedsstyrelsen, at den danske folkesundhed er skrantende, og at der med 51 procent overvægtige for første gang nogensinde er flere overvægtige end normalvægtige mennesker i Danmark.

IMG_8660.jpg

”Der er så mange variabler, der spiller ind på sundhed, at man nemt kan vildlede forbrugere med ensporede sundhedsråd i stedet for at fokusere på en varieret kost. Den forvirring, der i stigende grad hersker blandt danskerne, er ikke uvæsentlig at kigge på i forhold til landets sundhedsproblemer”

Anne W. Ravn — klinisk diætist ved Aarhus Universitetshospital, forfatter og skribent for Ugebladet Søndag.

De to udviklinger kunne sagtens have en sammenhæng, mente en anden af dagens oplægsholdere, Anne W. Ravn, der er forfatter, klinisk diætist ved Aarhus Universitetshospital og skribent for Ugebladet Søndag.

”Der er så mange variabler, der spiller ind på sundhed, at man nemt kan vildlede forbrugere med ensporede sundhedsråd i stedet for at fokusere på en varieret kost. Den forvirring, der i stigende grad hersker blandt danskerne, er ikke uvæsentlig at kigge på i forhold til landets sundhedsproblemer,” sagde hun.

Forbrugere bliver vildledt i det moderne medielandskab
Det er ikke kun deres eget velbefindende danskerne er i tvivl om, når de køber ind, men også klodens. I en Gallup-undersøgelse for Landbrug & Fødevarer sidste år gav tre ud af fire forbrugere udtryk for, at de manglede information om bæredygtighed i forhold til mad og drikkevarer. 

Det er især det hastigt skiftende medielandskab og de sociale mediers øgede indflydelse på informationsstrømmen, der har gjort det sværere for forbrugere at finde rundt i madjunglen. Det mener madkommunikatør og stifter af Koalition, Marie Sainabou Jeng, der i sit oplæg kastede et kritisk blik på virksomheders tendens til at markedsføre sig med unuancerede og til tider usande påstande om sundhed og bæredygtighed i jagten på at sælge produkter.

FullSizeRender-2.jpg

”Sundhed – både vores og klodens – er på alles læber i disse år, og flere og flere virksomheder bruger det som deres primære krog i kommunikationen til forbrugerne. Det er isoleret set rigtig godt, men der opstår et problem, når det i jagten på forbrugernes opmærksomhed bliver legitimt at stramme sine budskaber til en grad, hvor de bliver vildledende. Som kommunikatører skal vi finde ud af, hvordan vi får opmærksomhed uden at gå på kompromis med lødigheden,” sagde hun.

Det spørgsmål tages alvorligt hos Landbrug & Fødevarer, der ofte er i kontakt med deres virksomhedsmedlemmer for at vejlede om kommunikation til forbrugere. Noget, der ifølge Ernæringschef for mejeri, Merete Myrup kun bliver vigtigere i takt med, at moderne medier gør dialogen mellem virksomhed og forbruger mere direkte.

FullSizeRender-1.jpg

“Der opstår et problem, når det i jagten på forbrugernes opmærksomhed bliver legitimt at stramme sine budskaber til en grad, hvor de bliver vildledende. Som kommunikatører skal vi finde ud af, hvordan vi får opmærksomhed uden at gå på kompromis med lødigheden”

Marie Sainabou Jeng — stifter og direktør i Koalition.

”Heldigvis synes jeg, der er en høj grad af selvjustits blandt vores medlemmer. Vi har en hyppig dialog med både myndigheder og andre virksomheder på et rigtig fornuftigt plan, og alle bakker op om de officielle retningslinjer. Vi har også folk ansat til at vejlede virksomheder om, hvad de må sige om deres respektive produkter, når det kommer til sundhed,” forklarer hun.

Journalister har større ansvar end nogensinde 
Blandt de godt 75 deltagere til Sundhed i medierne var også en række journalister mødt op for at deltage i samtalen. I en moderne virkelighed, hvor medier bliver præsenteret for overvældende mængder information, og nyhedsstrømmen kører i et hæsblæsende tempo, har medierne mere end nogensinde før ansvar for at filtrere oplysningerne, dræbe myterne og give forbrugerne de bedste forudsætninger for at træffe gode og oplyste valg.

Det mener Kasper Mundt-Nielsen, der er ansvarshavende redaktør på TechMedias fødevaremagasin Food&Drink.

”Vi ville da foretrække, at vi kunne stole på al information, vi får, men sådan har virkeligheden aldrig været. Vores kildekritiske principper er stadig de samme, men udfordringen er blevet større i takt med mængden af information, og fordi mere og mere kommer fra virksomheder og andre partiske kilder. Det gør det ekstra vigtigt, at vi som i dag får skabt en dialog med repræsentanter fra begge sider, så vi kan sikre så transparent et forhold mellem kilde og journalist som muligt,” siger han.

Indblik i mødets præsentationer kan findes på Landbrug og Fødevarers side Ernæringsfokus her.

Marie Sainabou Jeng blev af Landbrug & Fødevarer hyret til at tale til mødet Sundhed i medierne og skrive en opsamlende artikel om mødets hovedpointer.

IMG_8664.jpg